Bezoek ook: forel paling zalm
nlgb

Verkrijgbaar Bij...

Zoeken op postcode

Spakenburg Paling B.V.

Postadres:
Postbus 101
3750 GC Spakenburg

Bezoekadres
Haringweg 10
3751 BH Spakenburg

Tel: 033 - 29 88 746
Fax: 033 -29 86 728

E-mail: info@paling.nl

Noorse garnaal

Noorse garnaal

Productinformatie Noorse garnaal 

De Noorse garnaal zijn garnalen die gevangen worden in de Noordoost Atlantische Oceaan meestal door Noorse, IJslandse en Canadese vissersschepen. Noorse garnalen zijn blank tot licht roze van kleur. En verschillen onderling iets van grootte. De smaak is fris en vlezig.

Verkrijgbaarheid
Het gehele jaar door is de Noorse garnaal verkrijgbaar. De top maanden verschillen per visgrond:
Januari - april voor de oostkust van Groenland en Canada en de westkust van Noorwegen, april - augustus in Kattegat en Skagerak, Herfst en winter rond IJsland.
In de arctische wateren is de visserij in de wintermaanden vaak onmogelijk door pakijs.

Uiterlijk
De Noorse of rode steurgarnaal is egaal roze tot donkerrood. Ze kan ca. 6 cm groot worden. Meestal is ze 3 à 5 cm groot. Ze heeft een vooruitstekende spriet op de kop. De Noorse garnaal wordt gevangen in de Noordelijke Atlantische Oceaan, rond Noorwegen en IJsland.

Informatie
De Latijnse naam van de Noorsegarnaal is Pandalus Borealis. Zij leven op klei- en slibbodems, op diepten variërend van 20 tot 1400 m. De meesten leven op een diepte  tussen 50 en 450 m. Noorse garnalen komen voor in de fjorden en langs de kust in de noordelijke arctische regio’s.
De Noorse garnaal is meest voorkomende soort. De Noorse garnalen gedijen goed in koud water. Als de temperatuur van het water te hoog is, kunnen ze ineens allemaal tegelijk verdwijnen uit het zuiden van Noorwegen.
Noorse garnalen beginnen hun leven als mannetje tot ze ergens tussen hun tweede en vierde levensjaar van geslacht veranderen en een vrouwtje worden. Deze garnalen paaien in de herfst. De vrouwtjes dragen de bevruchte eitjes de hele winter met zich mee.
Het vissen op garnalen gebeurt in het Skagerrak, langs de kust van Noorwegen en met kleinere bootjes in de fjorden. De garnalenvisserij in de Barentsz zee en bij Svalbard en Groenland wordt uitgevoerd door grote oceaanwaardige trawlers. In het Skagerrak en in mindere mate in de Noordzee vissen kleine garnalentrawlers op garnalen.

Hoe pel ik een garnaal?
Het pellen van garnalen gaat als volgt: neem met de linkerhand de kop tussen duim en wijsvinger, met de rechterhand de staart. Knijp licht in de kop en trek tegelijkertijd aan de staart. Daardoor laat het staartschild los en kan de garnaal uit het kopgedeelte getrokken worden.


Wetenswaardigheden & Tips
• Vers gevangen Noorse garnalen zijn min of meer roze en gedeeltelijk doorzichtig. Men kookt ze direct na de vangst aan boord van het schip. De garnalen kleuren dan roze tot rood.
• Bewaar garnalen altijd in de koelkast.
• Van 1 kilo ongepelde garnalen blijft bijna 300 gram gepelde garnalen over. 
• Noorse garnalen die we in de winkel kopen, zijn al gekookt. Voor warme gerechten hoeven ze dus alleen nog maar even opgewarmd te worden. Zo kort mogelijk, want anders worden ze droog en taai.
Wist u dat?
• Noorse garnalen ook wel steurgarnaal wordt genoemd
• De garnalenkroket een klassieker is op de Belgische menukaart
• Noorse garnalen heel lekker en gezond zijn door hun lage vetgehalte.
• De schalen van garnalen heel geschikt zijn om bouillon en kroepkoek van te maken.

Poll: Gebruikt u de VISwijzer bij uw aankopen?